Victorian Terrace

An award winning project which featured in Grand Designs Magazine. Project Duration 1 year 

 

The purpose of this renovation was to convert a turn of the century house (previously extended and divided into two houses), back into one property again. The build comprised a full internal and external renovation and an additional extension across the rear.

 

The owners had lived in the 1970s reconfigured half for ten years. When the original house became available, the vision to return the two houses back to one was formed to provide a larger home for a growing family. 

 

The objective was for a sympathetic renovation that retained the existing original features to form a design guide of joinery details, plasterwork and an overall aesthetic to incorporate back into the modified portion of the house

The kitchen becomes the centre of the home that ties the two properties back together. It is flooded with natural light due to the inclusion of bi-fold doors and Velux windows which link the open plan space with the patio and garden.

 

It was important to maintain the history of the property but also provide a contemporary home for the client to live in. The colour palette, furniture, lighting and overall feel was a combination of traditional Victorian style and modern design elements which was intricately designed to form a timeless palette for a growing family. The period details were retained and extensively restored. This included the recycling of stained glass, opening up of old fireplaces and making good of existing cast iron surrounds.

 

Maintaining the period features, and combining them with modern interventions was a fine balance to get right in order to find a suitable design language to fuse the different elements of the property together. 

Construction by Lathom Joinery